Fém szárnyas felhúzódótiplik gipszkartonhoz és más lemezekhez

Fém szárnyas felhúzódótiplik gipszkartonhoz és más lemezekhez

A fém felhúzódó szárnyas tiplik általában 8 milliméteres változatban a leggyakoribbak. Ezek a tiplik nagyon jó tartást biztosítanak, fontos azonban tudni, hogy ezeknek a tipliknek (dübeleknek) az eltávolítása a gipszkarton sérülése nélkül nem lehetséges.

Ahogy a képen is látható, ezek a tiplik többféle csavarváltozattal kerülnek forgalomba, így létezik csillagfejű-, imbus-, torx-, hat lap fejű-, kampós-, szemes csavarral gyártott változat is.

A fém felhúzódó tiplik ellenoldani vége egy beépített metrikus csavaranyát tartalmaz ezért ezek a tiplik mindig csavarral érkeznek. Mint minden panelhez gyártott tiplinél így ennél a típusnál is fontos hogy a megfelelő tiplit válasszuk ki az adott panelvastagsághoz.

A képen látható ennek a tiplitípusnak néhány fontosabb jelölt mérete.

Az „A” jelölés a tipli teljes hosszát jelöli. Az „B” jelölés a tipli vastagságát jelöli. Az „C” jelölés a tipli tartó szárnyainak méretét jelöli, minél hosszabb ez a rész a tipli annál nagyobb felületen fog felfeküdni a gipszkarton (vagy más lemez) hátoldalán. Az „D” jelölés a tipli panelben elhelyezkedő részét jelöli, a megfelelő rögzülés érdekében ez közel azonos kell legyen a panel vastagságával.

Mint a többi tiplinél, itt is fontos a furatméret pontos betartása, mert kisebb furatba nem fog a tipli belemenni, kicsivel nagyobb furat esetén, bár közel megfelelő tartást tudna biztosítani, (ha be tudnánk hajtani a csavart) de ha az elfordulás rögzítésért felelős kapaszkodó fülek nem akadnak meg a panelben akkor a tipli, a csavar behajtásának ideje alatt elfordul így rögzíthetetlen.

A megfelelően behelyezett tipliből a csavar teljesen eltávolítható, a tipli a helyén marad így a tiplivel rögzített tárgy leszerelhető és ugyanazzal a tiplivel (mivel az a panelban marad) újra rögzíthető az adott tárgy.

Ez a tipli minden esetben behelyezhető az adott panelbe akkor is ha a csavar a tipliben van

Gyors-rögzítő-fogó tiplihez

Ehhez a tiplihez kifejlesztetek egy felhúzó fogót, amely csavarozás nélkül, néhány szorító mozdulat segítségével pillanatok alatt rögzíti a tiplit az adott panelben. Természetesen ez a fogó csak a tipli gyors rögzítésére alkalmas, a felszerelni kívánt tárgyat továbbra is a csavar behajtásával kell rögzíteni.